Сортировать статьи по: дате | популярности | посещаемости | комментариям | алфавиту

Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 20:06, переглядів: 4333

0
Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин
Компоненти харчування. Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин

Біотин - Печінка, яєчний жовток, овес, овочі, горіхи, пророщене зерно
Вітамін А (ретинол) - Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)
Вітамін В1 (тіамін) - Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля
Вітамін В12 (ціанкобаламін) - Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній
Вітамін В2 (рибофлавін) - Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)

Категорія: Куточок здоров'я

 

Продукти і страви, що рекомендують

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 20:04, переглядів: 3515

0
Продукти і страви, що рекомендують
Відповідно до п. 3.5 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом МОН України та МОЗ України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 )
Продукти і страви
Дієта № 5 Дієта № 7 Дієта № 8
Хліб Пшеничний, не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності, печиво галетне Пшеничний, не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності, дієтичний, безсольовий Житній
Супи З овочами, крупами, із вермішеллю, молочні, фруктові Вегетаріанські з різних овочів, круп, молочні, фруктові; борщі Овочеві, 1–2 рази в тиждень

Категорія: Куточок здоров'я

 

Перелік миючих засобів, дозволених МОЗ України

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 20:01, переглядів: 11015

0
(Відповідно до додатка 17 до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом МОН України та МОЗ України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 )


з/п Назва миючих засобів Призначення Спосіб застосування
1. Блиск, Полиблиск, Саніта Для чищення усіх видів посуду, ванн, раковин, кахлю, кераміки Почистити засобом поверхню і ретельно промити водою
2. Жемчуг Для усіх видів посуду, ванн, раковин, газових плит, кахельних, керамічних, пластмасових, пофарбованих олійними або емалевими фарбами поверхонь Для посуду 25 г засобу на 2,5 л води
3. Жемчуг-М Для посуду, ванн, раковин, газових плит, підлоги Для посуду 12 г засобу на 4 л води
4. Натрій вуглекислий, сода кальцинована (технічна) Для ручної мийки столового посуду Розчинити 20 г засобу в 1 л води

Категорія: Куточок здоров'я

 

Пам’ятка для вихователя щодо організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 19:58, переглядів: 3819

0
(Витяги з Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом МОН України та МОЗ України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 )
1.7. Вихователі, помічники вихователів, які беруть участь в організації харчування дітей, повинні бути ознайомлені з питаннями гігієнічного та естетичного виховання дітей. Починаючи з раннього віку дитини, необхідно приділяти увагу вихованню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі. За дитиною необхідно закріпити постійне місце за столом, при цьому розмір стола та стільця підбирається відповідно до зросту дитини.
Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно з меню. З двохрічного віку дітей привчають користуватися серветкою. На четвертому році життя навчають користуватися виделкою, а на п’ятому році — негострим ножем

Категорія: Статті » Вихователю

 

Пам’ятка для помічника вихователя щодо організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 19:56, переглядів: 5200

0
(Витяги з Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом МОН України та МОЗ України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 )
1.5. Для організації оптимального питного режиму потрібно забезпечити дітей водою за індивідуальною потребою. Кип’ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури. Її зберігають у добре вимитому посуді і міняють не рідше ніж 1 раз на добу.

1.7. Вихователі, помічники вихователів, які беруть участь в організації харчування дітей, повинні бути ознайомлені з питаннями гігієнічного та естетичного виховання дітей. Починаючи з раннього віку дитини, необхідно приділяти увагу вихованню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі. За дитиною необхідно закріпити постійне місце за столом, при цьому розмір стола та стільця підбирається відповідно до зросту дитини.

Категорія: Куточок здоров'я

 

Святковий стіл у день народження дитини

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 19:46, переглядів: 4641

0
Святковий стіл у день народження дитини
Наближається день народження Вашої дитини? Ви хочете потішити її і влаштувати найвеселіше свято з частуванням друзів і розвагами? Тоді ці поради — для Вас
Найчастіше дитина не бажає обмежитися кількома гостями на своєму святі. Вона хоче запросити на свято всю групу дитячого садка, бо всі діти без виключення — її найкращі друзі.
Святкування дня народження у дитячому садку — вдале рішення, до якого вдаються більшість батьків. По-перше, тут є багато можливостей і простору для дитячих веселощів. По-друге, не треба домовлятися з батьками гостей — свято відбудеться під час перебування дітей у дошкільному закладі.
А яке ж свято без святкового столу? Не секрет, що у дошкільному закладі не дозволяють частувати дітей тортами з кремом, тістечками та солодкими газованими напоями. Як бути?

Категорія: Статті » Батькам

 

Пам’ятка для батьків Режим харчування дитини вдома

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 19:43, переглядів: 5512

0
Пам’ятка для батьків  Режим харчування дитини вдома
Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:
- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Категорія: Статті » Батькам

 

Санітарний бюлетень Орієнтовний розпорядок дня дитини вдома

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 19:41, переглядів: 3188

0
Час Пункти розпорядку Поради
7:30 – 8:00 Підйом, ранковий туалет, ранкова гімнастика разом з батьками Учіть дитину дотримуватись особистої гігієни, вмиватися, чистити зуби, мити руки з милом, користуватися індивідуальним рушником.

Привчайте виконувати прості вправи на різні групи м’язів. Наприклад, включайте до ранкової гімнастики легкий біг та стрибки — це сприяє розгальмуванню нервової системи після сну, формуванню правильної постави, викликає позитивні емоції
8:00 – 8:30 Ігри У ранковий час грайте з дитиною в ігри малої та середньої рухливості

Категорія: Куточок здоров'я

 

Пам’ятка для батьків - Як запобігти харчовим отруєнням

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 19:37, переглядів: 5003

0
Пам’ятка для батьків  - Як запобігти харчовим отруєнням
Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.

- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.



Категорія: Статті » Батькам

 

Анкета для батьків щодо організації харчування у дошкільному навчальному закладі

Автор: Galina опубліковано: 7-12-2011, 19:34, переглядів: 7775

0
Шановні батьки!
Просимо відповісти на запитання анкети і тим самим допомогти визначити можливі шляхи поліпшення якості харчування Вашої дитини
у дошкільному навчальному закладі.
Відповіді на запитання позначте знаком «+», «V» або обведіть

Категорія: Оголошення

 
Назад Вперед